8,3
Al heel lang stond op onze wensenlijst om een toertocht langs de Friese meren te rijden. En met deze motorroute die we zelf hebben uitgezet en gereden is dat wat ons betreft uitstekend gelukt! Van begin tot eind is het een prachtige motorrit geworden over met name 60 kilometer wegen. Af en toe via een klein stukje 80 weg de doorsteek gemaakt naar een ander mooi gebied, maar zoals gezegd is dat beperkt gebleven


Vanuit ons mooie Drenthe was het niet lastig te bedenken wat het vertrekpunt van deze reis zou moeten zijn. Het kon niet anders dan dat we deze toertocht van ruim 270 kilometer begonnen in het natuurrijke Ruinen. Vanaf het centrum van Ruinen vertrekken we in heerlijk rustig tempo over prachtige kleine weggetjes richting ons andere favoriete natuurgebied, namelijk Nationaal Park Weerribben om zo via Giethoorn onze tocht richting de Friese meren te vervolgen.


Ter hoogte van Schoterzijl maken we de eerste meters in Friesland en rijden we richting het eerste meer van deze route namelijk het Tjeukemeer. Via Spannenburg, Tjerkgaast, Sloten en Sondel komen we aan bij het IJsselmeer waar we een lekker lang stuk langs en over de dijk rijden om met regelmaat van prachtige vergezichten over het water te kunnen genieten. Qua dorpjes naderen we zo al snel één van de hoogtepunte van deze route en dat is het prachtige en pittoreske Stavoren. Met tal van leuke eettentjes en andere horeca is dit een prima gelegenheid om van een lekkere lunch te genieten. En aangezien Stavoren direct aan het IJsselmeer ligt is het vinden van een lekkere vette paling als lunch geen enkel probleem!


We vervolgen onze motorrit nog een heel stuk langs de IJsselmeerkust om vanaf Hindeloopen langzaamaan afscheid te nemen van de oude Zuiderzee. Maar de rit wordt er echter niet minder door, want er ligt nog veel meer water in het verschiet. Zo kunnen we vanaf Oudega ondere andere genieten van het Aldegeaster Brekken en het Grutte Gaastmar.


Langs nog veel meer prachtige en druk bevaren meren rijden we richting de eerste serieuze stad die, ondanks onze voorkeur voor leuke kleine dorpjes, echt niet mag ontbreken op deze rit door Friesland en dat is Sneek. We maken een snelle doorsteek door het centrum waar je meerdere leuke gelegenheden tegenkomt voor een hapje en een drankje. Na een lekkere kop koffie verlaten we de stad weer en rijden richting Irnsum vanaf waar we langzaam weer naar beneden zakken op de kaart. Na Terherne wordt het helaas tijd om afscheid te nemen van de prachtige meren die Friesland rijk is. Maar wees niet getreurd, het blijft volop genieten van de prachtige omgeving en natuur!


We gaan verder richting Heerenveen dat we (letterlijk) links laten liggen en zakken verder af naar Oudeschoot en Mildam. Via Twijtel en Tronde en een stuk door het prachtige Drents-Friese Wold is het tijd om Friesland te verlaten en onze eigen provincie weer binnen te rijden. Opvallend is dat je in dit stuk direct de omgeving volledig ziet veranderen van de grote open gebieden waar Friesland bekend om staat tot de meer bosrijke omgeving die we kennen van Drenthe.


Via Hoogersmilde en Lheebroek rijden we het mooie Dwingelderveld weer binnen om via Nuil en Pesse terug te rijden naar Ruinen en deze prachtige rit van zo'n 6 uur (zonder pauze's) met een voldaan gevoel af te sluiten.


Oh ja, nog een tip mocht je besluiten onze sporen te volgen: het waterrijke Friesland kent nogal wat bruggen. Dus heb je geen zin om net als ons een keer of 8 stil te staan voor een brug die open gaat, kies dan een minder zonnige dag uit zodat er niet zo veel pleziervaartuigen het ruime sop hebben gekozen :-).

Deze motorroute begint nabij het adres Kloosterstraat 1, 7963AH in Ruinen. Ruinen behoort tot de gemeente De Wolden en ligt in de provincie Drenthe. De totale lengte van deze route is 267,10km. en het betreft een rondtrip. Deze route krijgt een gemiddelde waardering van 8.3.
Tijdens deze motorroute zul je te maken krijgen met de volgende wegtypes.
Wegtypes route
5% 30km/u wegen
6% 50km/u wegen
73% 60km/u wegen
15% 80km/u wegen
Tijdens deze motorroute zul je door de volgende landschapstypes komen.
Gebieden route
12% Bewoond
10% Bos
77% Weiland/landbouw
1% Overig gebied
Tijdens deze motorroute zul je de volgende 14 bezienswaardigheden tegenkomen.

Bocht fan Molkwar

De Bocht van Molkwerum (Fries: Bocht fan Molkwar) is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Friesland. Het natuurgebied de Bocht fan Molwar is het buitendijks gelegen gebied tussen Hindeloopen en Molkwerum.

Toon alle routes waarin Bocht fan Molkwar is opgenomen.
{imageattribution}

©

Camping jachthaven De Domp

Camping jachthaven De Domp bevindt zich in Sneek, een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Toon alle routes waarin Camping jachthaven De Domp is opgenomen.

De Heide

Het park De Heide bevindt zich in Heerenveen, de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Heerenveen, in de Nederlandse provincie Friesland.

Toon alle routes waarin De Heide is opgenomen.
{imageattribution}

©

De Roggebroek

Haven De Roggebroek bevindt zich in Stavoren aan het Johan Frisokanaal. een kanaal in Friesland. Het kanaal verbindt het IJsselmeer via de Johan Frisosluis bij Stavoren met het Prinses Margrietkanaal....

Toon alle routes waarin De Roggebroek is opgenomen.

©

Evenemententerrein

Het Evenemententerrein bevindt zich in Oudega, een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Toon alle routes waarin Evenemententerrein is opgenomen.

©

IJsselmeer

Het IJsselmeer ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee. De Afsluitdijk werd voltooid op 28 mei 1932 en de officiële naamsverandering vond plaats op 20 september 1932. Het meer werd g....

Toon alle routes waarin IJsselmeer is opgenomen.
Gebruiker:Rudolphous (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Enkhuizen_-_IJsselmeer_-_bevroren_-_v3.JPG), „Enkhuizen - IJsselmeer - bevroren - v3“, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

©

Jachthaven Terherne

De Jachthaven Terherne bevindt zich in Terherne, een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Toon alle routes waarin Jachthaven Terherne is opgenomen.

©

Ketliker Skar

Het Katlijker Schar (Fries en officieel: Ketliker Skar) is een afwisselend natuurgebied in Friesland, eigendom van de vereniging It Fryske Gea. Het ligt oostelijk van Heerenveen, deels in een zandlandschap, deels in het dal van de Tjonger.

Toon alle routes waarin Ketliker Skar is opgenomen.

©

Ottenhome

Ottenhome is een haven gelegen in Heeg, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Toon alle routes waarin Ottenhome is opgenomen.

©

Passantenhaven Heegerwal

Passantenhaven Heegerwal bevindt zich in Heeg, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Heeg is een bekend watersportcentrum met enkele zeilscholen, jachthavens ....

Toon alle routes waarin Passantenhaven Heegerwal is opgenomen.

©

Reigersbos

Het Reigerbos (ook gespeld als Reigersbos en Reigerbosch, Fries: Reagerbosk) is een bos nabij Kortehemmen en Beetsterzwaag, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt op de grens van de gemeenten Smallingerland en Opsterland.

Toon alle routes waarin Reigersbos is opgenomen.

©

Tsjongerdellen

Aan de zuidkant van Ketliker Skar grenst het beekdalgebeid de Tsjongerdellen. Het Katlijker Schar is een afwisselend natuurgebied in Friesland, eigendom van de vereniging It Fryske Gea. De Tjongerdel....

Toon alle routes waarin Tsjongerdellen is opgenomen.

©

Waterpoort

De Sneeker Waterpoort is een waterpoort over de Hoogendsterpijp in Sneek. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de De Kolk en de Stadsgracht aa....

Toon alle routes waarin Waterpoort is opgenomen.

©

Zwettebos

Het Zwettebos is een natuurpark in het noorden van de stad Sneek. Ten noorden wordt het park begrensd door de Oudvaart, ten oosten door de Leeuwarderweg, ten zuiden door de Goeman Borgesiuslaan en ....

Toon alle routes waarin Zwettebos is opgenomen.

Tijdens deze motorroute kun je genieten van een versnapering bij de volgende 57 horecagelegenheden.

Spannenburg (Keuken: Onbekend - 196 meter van de route)


Tre Paesi (Keuken: italiaans - 8 meter van de route)


Herberch by ús Thús (Keuken: Onbekend - 40 meter van de route)

Breksdyk 42 8614AX Oudega

Nieuw Azie (Keuken: chinees - 57 meter van de route)

Kleinzand 10 8601BH Sneek

Kreta (Keuken: grieks - 356 meter van de route)

Prins Hendrikkade 1 8601CA Sneek

Texas steakhouse (closed?) (Keuken: steakhouse - 429 meter van de route)

Wijde Noorderhorne 11 8601EB Sneek

Trattoria Pizzeria Venezia "Da Nino" (Keuken: italiaans - 440 meter van de route)

Wijde Noorderhorne 15 8601EB Sneek

Sing King Ling (Keuken: aziatisch - 216 meter van de route)

Leeuwenburg 17 8601CG Sneek

De Walrus (Keuken: Onbekend - 280 meter van de route)

Leeuwenburg 11 8601CG Sneek

't Vaticaan (Keuken: Onbekend - 101 meter van de route)

Grootzand 10 8601AW Sneek

Long Shu (Keuken: aziatisch - 28 meter van de route)

Singel 81 8601AH Sneek

Ristorante Pizzeria Il Nuraghe (Keuken: italiaans - 15 meter van de route)

Gedempte Pol 6 8601BZ Sneek

De Lachende Koe (Keuken: Onbekend - 149 meter van de route)

Kleinzand 37 8601BE Sneek

Leeuwenhart (Keuken: Onbekend - 315 meter van de route)

Leeuwenburg 2 8601BC Sneek

De Gouden Leeuw (Keuken: Onbekend - 10 meter van de route)


't Far eetcafé (Keuken: Onbekend - 15 meter van de route)


Het Meer van Lenten (Keuken: Onbekend - 50 meter van de route)

Utbuorren 50 8493MA Terherne

Il Leone d'Oro (Keuken: Onbekend - 10 meter van de route)


Restaurant De Nije (Keuken: Onbekend - 18 meter van de route)

Dorpsstraat 157 7948 BP Nijeveen

Picknickers (Keuken: Onbekend - 26 meter van de route)

Utbuorren 54 8493MA Terherne

Het Rood Hert (Keuken: Onbekend - 394 meter van de route)


Camping de Reeënwissel (Keuken: Onbekend - 481 meter van de route)


Eetcafé Het Wapen van Hoogersmilde (Keuken: Onbekend - 208 meter van de route)


De 3 musketiers (Keuken: Onbekend - 9 meter van de route)


Eetcafé Kolkzicht (Keuken: Onbekend - 16 meter van de route)


Onder de Linden (Keuken: Onbekend - 231 meter van de route)

Marktstraat 30 8601CV Sneek

De Kruitmolen (Keuken: Onbekend - 28 meter van de route)

Stadsfenne 21 8715JL Stavoren

Brasserie De Brink (Keuken: Onbekend - 108 meter van de route)

De Brink 8 8567JD Oudemirdum

Hotel Restaurant Boschlust (Keuken: Onbekend - 194 meter van de route)

De Brink 3 8567JD Oudemirdum

Strandpaviljoen 't Mirnser Klif (Keuken: Onbekend - 161 meter van de route)

Murnserdyk 46A 8573WP Mirns

Brinkzicht (Keuken: Onbekend - 58 meter van de route)


De Verandering (Keuken: Onbekend - 114 meter van de route)

Grootzand 24 8601AW Sneek

Imperial China (Keuken: chinees - 116 meter van de route)

Grootzand 22 8601AW Sneek

Eetcafé 't Anker (Keuken: Onbekend - 483 meter van de route)


Bospaviljoen Appelscha (Keuken: Onbekend - 77 meter van de route)


Jonas in den Walvis (Keuken: visrestaurant - 454 meter van de route)


Lunch & Diner De Zeven Wouden (Keuken: Onbekend - 276 meter van de route)


Pannekoekrestaurant "De Koepoort" (Keuken: Onbekend - 133 meter van de route)


Herberg het Volle leven (Keuken: vegetarisch - 143 meter van de route)


Café Restaurant De Heeren van Terkaple (Keuken: internationaal - 208 meter van de route)


Oude Schouw (Keuken: Onbekend - 213 meter van de route)


Pannenkoekenhuis "De Weerribben" (Keuken: Onbekend - 22 meter van de route)

Hoogeweg 9 8377EM Kalenberg

De Huiskamer (Keuken: Onbekend - 469 meter van de route)

Kerkdijk 2 7964KB Ansen

Cafetaria Bestaria (Keuken: burgers - 339 meter van de route)

Meester Harm Smeengestraat 5 7963BM Ruinen

Luning's Restaurant & Tapascafe (Keuken: Onbekend - 63 meter van de route)

Brink 1 7963AA Ruinen

Grandcafé de Bommel (Keuken: Onbekend - 236 meter van de route)

Marktstraat 28 8601CV Sneek

Stadsherberg Sneek (Keuken: Onbekend - 22 meter van de route)

Lemmerweg 8 8607BZ Sneek

Brasserie De Mallemok (Keuken: Onbekend - 262 meter van de route)

Baanweg 96 8556XN Sloten

De Vrouwe van Stavoren (Keuken: Onbekend - 27 meter van de route)

Havenweg 1 8715EM Stavoren

Drank en Spijslokaal “De Visserman” (Keuken: Onbekend - 10 meter van de route)

Noord 14 8715HR Stavoren

De Potvis (Keuken: Onbekend - 273 meter van de route)

Suderstrand 32 8715HP Stavoren

Harbour club Terherne (Keuken: Onbekend - 67 meter van de route)

Buorren 69 8493LD Terherne

Boppe de Golle (Keuken: Onbekend - 161 meter van de route)


Restaurant Taveerne 't Bolwerk (Keuken: Onbekend - 329 meter van de route)


Domino's Pizza (Keuken: pizza - 25 meter van de route)


De Kluft (Keuken: Onbekend - 167 meter van de route)


Happy Grill (Keuken: chinees - 125 meter van de route)


Waardeer deze route


28 x gestemd Cijfer: 8.3

Download route

Download GPX bestand zonder aanpassingen

Download route

Wijzig het startpunt

Wil je ergens anders op de route inhaken?

Wijzig de route

Omgekeerde route

De route aan de andere kant beginnen?

Omgekeerde route
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst ingelogd zijn.
Login

Fout in de route of beschrijving? Laat het ons weten!

Routes in de buurt

Lunchen in Blokzijl

Ons doel voor deze route was uiterst eenvoudig: heerlijk lunchen in Blokzijl. Een gezellig klein dorpje waar we al zo vaak doorheen zijn gereden maar nooit meer dan dat.

Linde Drenthe Favoriet

Rondje Bos, wei en een beetje hei

Een heerlijk kort motorritje om nog even na het avondeten te rijden door verschillende prachtige natuurgebieden om en rond De Wolden en Ruinen.

Linde Drenthe Favoriet

Naar de vuurtoren van Lemmer

Vergeet die titel meteen maar weer. Want via deze motorroute bezoek je weliswaar de vuurtoren van Lemmer, maar ... het is nu niet bepaald een hoogtepunt van deze prachtige tocht.

Zuidwolde Drenthe Favoriet

Dijken en polder

Een heerlijke afwisselende motorroute langs dijken en door de polder in de kop van Overijssel.

IJsselmuiden Overijssel Favoriet

Dagje sturen

Prima motorroute die start in Nieuw-Ballinge, en je naar Lemmer brengt langs de IJselmeerkust en weer terug langs de Friesemeren. Het is een absolute aanrader door de mooie dorpjes en de prachtige...

Nieuw-Balinge Drenthe Favoriet

Om het IJsselmeer

Deze rondrit op de motor gaat om het IJsselmeer

Eefde Gelderland Favoriet

11 Fonteinen steden rit CH2018

Mooie rit langs de 11 fonteinen in Friesland een route over 210 km. Rit gaat over mooie binnenwegen. Hieronder een overzicht van de 11 fonteinen die je onder weg van deze motorroute...

Dokkum Friesland Favoriet

IJsselmeer Markermeer Vissers Dorp Route

IJsselmeer Markermeer route die start van uit de carpool in Zwolle die lang vele vissers dorpjes gaat.

Zwolle Overijssel Favoriet

Knietjes op de grond

Een motorrit door Zuidwest Friesland bestemd voor de snellere en meer sportieve rijder vanwege de bochtige wegen.

Cornwerd Friesland Favoriet

Uitwaaien rondom Giethoorn

Een gebied waar zoveel te zien is dat het geen enkel probleem is om daar tien keer naar terug te gaan. Ik heb het dan natuurlijk over Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Balkbrug Overijssel Favoriet

Karakteristieke landschappen

Deze Fries-Drentse Woudentocht is een motorroute welke je via karakteristieke landschappen, mooie bosrijke gebieden en rijke historie door het noorden van Nederland voert.

Buitenpost Friesland Favoriet

Bochtig rondje Zenderen - Giethoorn op de motor

Onze opzet om provinciale wegen zo veel mogelijk te ontlopen op deze route is goed gelukt! Over met name kleine en vaak ook bochtige weggetjes rijd je van Zenderen naar Giethoorn en weer terug.

Zenderen Overijssel Favoriet

Best gewaardeerde motorroutes

Smalle wegen en over bruggen

Via smalle binnenwegen, leuke bruggetjes en langs leuke gehuchtjes rijd je rondom het Lauwersmeer. In Zoutkamp kun je een mooie tussenstop maken. Daar vind je een leuk terras met uitzicht op de haven.

Grijpskerk Groningen Favoriet

Lunchen in Blokzijl

Ons doel voor deze route was uiterst eenvoudig: heerlijk lunchen in Blokzijl. Een gezellig klein dorpje waar we al zo vaak doorheen zijn gereden maar nooit meer dan dat.

Linde Drenthe Favoriet

Onder de rook van Rotterdam

Dat er veel natuurschoon is, net onder de rook van Rotterdam, ziet men pas bij het rijden van deze route door de Hoeksche Waard. Je rijdt door prachtige landschappen tussen het Haringvliet,...

Oud-Beijerland Zuid-Holland Favoriet

Upload jouw route

Heb jij een mooie route gereden of gelopen? Stuur deze dan in.

Nieuwste motorroutes

Elk wat wils

Rondrit Alphen aan den Rijn, Montfoort, Houten, Scherpenzeel, in de buurt van Lage Vuursche, Loosdrecht, Wilnis, Alphen aan den Rijn. Er zit geen weekend rijverbod in, zoals langs de dijken.

Alphen aan den Rijn Zuid-Holland Favoriet

Kerkrade

Vanaf rolduc

Brunssum Limburg Favoriet

&rotox

Bochtige route

Dalfsen Overijssel Favoriet

Laatste reacties

8

Lang en afwisselend Lobith naar Tolkamer

door: dina op 14-9-2023

Ook ik probeer de route te downloaden, maar dat lukt niet. Terwijl ik wel een account heb. [...]

8

IJsselmeer Markermeer Vissers Dorp Route

door: frank mouwer op 6-9-2023

heb het al gevonden, de zuiderdijk is afgesloten in het weekend. dus deze route kan je alleen in zijn geheel rijden als je dit niet in het weekend doet [...]

8

IJsselmeer Markermeer Vissers Dorp Route

door: frank mouwer op 6-9-2023

zitten hier ook wegen in die gesloten zijn voor motorrijders in het weekend? [...]

8

Sagen en Legendentocht Veluwezoom

door: hiker.nl op 29-1-2023

De route is niet meer in z’n geheel te volgen, omdat sommige paden nu zijn afgesloten. Maar met gebruik van het gpx bestand kun je weer vrij eenvoudig via [...]

8

Bordjes Rondje Eindhoven

door: ans op 22-8-2022

Vandaag 22/8 getracht deze route te fietsen. Echter zijn er zoveel bordjes weg of slecht zichtbaar dat we ‘t hebben opgegeven.. Niet te doen! [...]