Routes bij bezienswaardigheid Sint-Joriskerk

© De Oude of Sint-Joriskerk is een Nederlandse Hervormde Kerk in Heumen. De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd en is een rijksmonument. In de 12e eeuw was er in Heumen een kapel die behoorde tot de abdijkerk in Overasselt. Deze was in gebruik door monniken van de abdij van Saint-Valery-sur-Somme die het gebied St. Walrick in bezit had. Het bestuur was in handen van de Heren van Heumen. De kapel was gewijd aan de heilige Joris en werd in de 15e eeuw uitgebouwd tot kerk. In 1615 werd de kerk protestants en meermaals werden aanpassingen gedaan aan het gebouw. Het is een laat gotische kerk met een eenbeukig schip met een gesloten koor en kleine zijkapellen. De kerk heeft een slanke toren met een hoge naaldspits. De klokkenstoel heeft twee klokken, één gemaakt door François Hemony uit 1662 en één gemaakt door J. Franssen uit 1702. Ook de toren en klokken zijn een rijksmonument. In de kerk is een monument uit 1891 gemaakt door Franciscus Leonardus Stracké voor Lodewijk en Hendrik van Nassau die in 1574 sneuvelden bij de Slag op de Mookerheide. Ook is aan de buitengevel een plaquette uit 1939 bevestigd, gemaakt door Jac Maris, ter herinnering aan de legering van het eerste bataljon van het 26ste regiment infanterie der grenstroepen bij de Heumense brug en sluis waarover in 1940 bij de Duitse inval zwaar werd gevochten. Het orgel dateert uit 1977 en is gemaakt door de firma Verschueren. Bij de kerk is een kleine begraafplaats met daarop een natuurstenen kruis uit 1541 wat ook een rijksmonument is.

Wij hebben de volgende routes gevonden die in, door óf nabij deze bezienswaardigheid lopen.
Ben je op zoek naar een fietsroute in of nabij waarbij de bezienswaardigheid Routes bij bezienswaardigheid Sint-Joriskerk is opgenomen? Bekijk hier welke routes er zijn.
OP DE KAART

Upload jouw route

Heb jij een mooie route gereden of gelopen? Stuur deze dan in.

Routes op de kaart: Lijst

Nieuwste routes

Elk wat wils

Rondrit Alphen aan den Rijn, Montfoort, Houten, Scherpenzeel, in de buurt van Lage Vuursche, Loosdrecht, Wilnis, Alphen aan den Rijn. Er zit geen weekend rijverbod in, zoals langs de dijken.

Alphen aan den Rijn Zuid-Holland Favoriet

Kerkrade

Vanaf rolduc

Brunssum Limburg Favoriet

Combi Anloo en Rolde

Een combinatie van de MTB route Anloo met Rolde voor als je net iets meer wilt. Beide routes komen vlak langs elkaar en de verbindingsroute is duidelijk aangegeven.

Anloo Drenthe Favoriet

&rotox

Bochtige route

Dalfsen Overijssel Favoriet