Routes bij bezienswaardigheid Hervormde Kerk

© De Hervormde kerk van Waspik is een kerkgebouw aan de Raadhuisstraat 17 te Waspik. De parochie Waspik werd, samen met Capelle, reeds genoemd in 1257. Er was toen al een kerkje, dat echter tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd verwoest. Een nieuwe, aan Johannes de Doper gewijde, kerk werd iets meer zuidwaarts gebouwd. Deze kerk werd in 1571 nog door de bisschop van 's-Hertogenbosch gevisiteerd, maar een jaar later was dit, ten gevolge van de troebelen van de Tachtigjarige Oorlog, al niet meer mogelijk, daar de Geuzen het gebied onveilig maakten. In 1579 vluchtte de pastoor, Dirk Laureyssen, naar Tilburg. Van 1589 tot 1593 kwam Geertruidenberg, en daarmee ook Waspik, weer in Spaanse handen. In 1591 konden degenen die voor het oorlosgeweld waren gevlucht, weer terug naar hun huis keren, mits ze het hervormde geloof afzwoeren. In 1594 kwam ook de pastoor weer terug. De godsdienstige situatie was toen nog onduidelijk. In 1610 kwam er een predikant. Toen in 1621 het Twaalfjarig Bestand was afgelopen, werd in de Langstraat de uitoefening van de katholieke godsdienst verboden. De katholieken moesten toen naar Dongen ter kerke, dat bij de Baronie van Breda behoorde.

Wij hebben de volgende routes gevonden die in, door óf nabij deze bezienswaardigheid lopen.
Ben je op zoek naar een motorroute in of nabij waarbij de bezienswaardigheid Routes bij bezienswaardigheid Hervormde Kerk is opgenomen? Bekijk hier welke routes er zijn.
OP DE KAART

Upload jouw route

Heb jij een mooie route gereden of gelopen? Stuur deze dan in.

Routes op de kaart: Lijst

Nieuwste routes

Elk wat wils

Rondrit Alphen aan den Rijn, Montfoort, Houten, Scherpenzeel, in de buurt van Lage Vuursche, Loosdrecht, Wilnis, Alphen aan den Rijn. Er zit geen weekend rijverbod in, zoals langs de dijken.

Alphen aan den Rijn Zuid-Holland Favoriet

Kerkrade

Vanaf rolduc

Brunssum Limburg Favoriet

Combi Anloo en Rolde

Een combinatie van de MTB route Anloo met Rolde voor als je net iets meer wilt. Beide routes komen vlak langs elkaar en de verbindingsroute is duidelijk aangegeven.

Anloo Drenthe Favoriet

&rotox

Bochtige route

Dalfsen Overijssel Favoriet